dissabte, 28 de gener de 2012

Xató de Sitges

I arriben els aires de Carnestoltes... i el plat estrella d'aquesta temporada al nostre poble es el Xató.
El nom d'aquest plat, es diu, que ve de quant en Santiago Rusiñol  va anar a Sitges a dinar amb una colla d'amics i li van servir una amanida i quant va veure aquell munt de escarola, amb tot el seu acompanyament, va exclamar: Ohhh, un CHÂTEAU (castell, en francès) .
D'aquí li va quedar el nom... de Château a Xató.


Comencem amb els ingredients:


  • Una escarola
  • bacallà, dessalat i esqueixat.
  • Anxoves (si son dessalades millor, sinó en conserva, amb oli d'oliva també serveixen)
  • olives arbequines
  • Tonyina  (si es dessalada millor, sinó en conserva, amb oli d'oliva també serveix)


Per la salsa, necessitem:


  • Ametlles torrades
  • alls, crus i escalivats
  • tomacó escalivat
  • nyores, remullades i pelades
  • oli
  • sal
  • vinagre de vi negre
  • una mica de pebre vermell picant
  • el oli de les tonyines
  • el oli de les anxoves
  • un tros de tonyina 
  • una molla de bacallà


Comencem a fer la salsa:


  1. Posar en remull les nyores amb aigua ben calenta durant una mitja hora, desprès, passar per damunt un gabinet i extreure la polpa. Reservar.
  2. Posar en el got de la batedora, les ametlles torrades pelades, la polpa de les nyores, els alls escalivats i crus, la molla de bacallà, el tros de tonyina, el tomacó escalivat,els olis de les conserves, el pebre vermell, el oli d'oliva i batre-ho tot.
  3. Afegir el vinagre i tornar a batre-ho. Provar i rectificar de sal i vinagre.
  4. Si la salsa queda molt espesa, aclarir-la amb una mica d'aigua de les nyores.
  5. Tradicionalment es feia picant tots els ingredients en un morter, però amb les noves tecnologies ara ho fem amb un minipimer.
Per muntar el plat:


  1. Primer farem un llit amb l'escarola neta i tallada.
  2. Ara hi posarem el bacallà esqueixat, la tonyina, les anxoves i les olives per sobre.
  3. I per finalitzar, hi abocarem la salsa.
Ara a remoure-ho tot i a menjar!!!


Bon profit i bon CARNAVAL A TOTS!!!



5 comentaris:

  1. Hola ! Precioso blog y deliciosas recetas! sin duda hecho desde el cariño y con muy buen gusto!

    Encantada de conocerte, ya te has ganado una seguidora !! jajaj

    Te dejo mi blog de recetas por si te animas a pasarte y a compartir trucos juntas!

    http://www.cocina-casera.com

    un besazo enorme!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias Bea, ERES MI PRIMERA SEGUIDORA!!!, La verdad es que cariño si que le pongo al Blog, pero tengo poca experiencia... Aun tengo que acabar de decidirme por el diseño, subir fotos, acabar de subir el enlace con facebook... Bufff ...
      Muchisimas gracias y ya tienes otra seguidora de Cocina Casera!!!
      Besos!!! ;D

      Elimina
  2. No veo donde hacerme seguidora, pero es que me encantan todas tus recetas, elxatò de Sitges es extraordinario.
    Petonets y bona nit

    ResponElimina
    Respostes
    1. Pues es que aun soy novata en esto de los blogs y no se... pero arriba a la izquierda, en la barra de blogger sale una opción que pone "seguir"... supongo que se tiene que clicar ahí.
      De momento, yo lo hago asi con otros blogs y si no pues copio la direccion y despues la pego en mi blogger... jejejejej Bona Nit!!!

      Elimina
    2. Ya he puesto el gadget de seguidores jejejeje... Es que aun estoy pez!!!

      Elimina