dissabte, 28 de gener de 2012

Xató de Sitges

I arriben els aires de Carnestoltes... i el plat estrella d'aquesta temporada al nostre poble es el Xató.
El nom d'aquest plat, es diu, que ve de quant en Santiago Rusiñol  va anar a Sitges a dinar amb una colla d'amics i li van servir una amanida i quant va veure aquell munt de escarola, amb tot el seu acompanyament, va exclamar: Ohhh, un CHÂTEAU (castell, en francès) .
D'aquí li va quedar el nom... de Château a Xató.


Comencem amb els ingredients:


  • Una escarola
  • bacallà, dessalat i esqueixat.
  • Anxoves (si son dessalades millor, sinó en conserva, amb oli d'oliva també serveixen)
  • olives arbequines
  • Tonyina  (si es dessalada millor, sinó en conserva, amb oli d'oliva també serveix)


Per la salsa, necessitem:


  • Ametlles torrades
  • alls, crus i escalivats
  • tomacó escalivat
  • nyores, remullades i pelades
  • oli
  • sal
  • vinagre de vi negre
  • una mica de pebre vermell picant
  • el oli de les tonyines
  • el oli de les anxoves
  • un tros de tonyina 
  • una molla de bacallà


Comencem a fer la salsa:


  1. Posar en remull les nyores amb aigua ben calenta durant una mitja hora, desprès, passar per damunt un gabinet i extreure la polpa. Reservar.
  2. Posar en el got de la batedora, les ametlles torrades pelades, la polpa de les nyores, els alls escalivats i crus, la molla de bacallà, el tros de tonyina, el tomacó escalivat,els olis de les conserves, el pebre vermell, el oli d'oliva i batre-ho tot.
  3. Afegir el vinagre i tornar a batre-ho. Provar i rectificar de sal i vinagre.
  4. Si la salsa queda molt espesa, aclarir-la amb una mica d'aigua de les nyores.
  5. Tradicionalment es feia picant tots els ingredients en un morter, però amb les noves tecnologies ara ho fem amb un minipimer.
Per muntar el plat:


  1. Primer farem un llit amb l'escarola neta i tallada.
  2. Ara hi posarem el bacallà esqueixat, la tonyina, les anxoves i les olives per sobre.
  3. I per finalitzar, hi abocarem la salsa.
Ara a remoure-ho tot i a menjar!!!


Bon profit i bon CARNAVAL A TOTS!!!



diumenge, 22 de gener de 2012

Paella de mar

Avui es diumenge i com es tradició, toca paella. I quina paella que ens ha fet avui la iaia... estava per xupar-se els dits!!!

Els ingredients que hi a posat son:
  • 4 taces d'arros
  • Tres tomàquets
  • una ceba
  • unes tires de pebrot vermell escalivat
  • aigua
  • fumet de peix
  • una sípia
  • 8 gambes
  • 300 gr. de chirla
  • 1/2 Kg. de musclos de roca
  • sal
  • pebre
  • una guindilla
Per començar:
  1. Netejarem i tallarem a troços la sípia i la bullirem amb aigua (tot just que la cobreixi ), sal i una guindilla de caiena. Quant estigui tendra, treurem la guindilla i es reserva. 
  2. Fer les chirles i els musclos al vapor, guardar el caldo i reservar.
  3. A continuació comencem a fer el sofregit, amb la ceba i el tomàquet, tot ratllat. Quant ja estigui casi fet i aboquem el pebrot, la sípia i el caldo que hagi quedat i ho remenem tot plegat.
  4. Ara sofregir les gambes i barrejar-hi el sofregit i les xirles i els musclos amb el seu suc. Remenar.
  5. Hi abocarem el arròs i el sofregirem una miqueta, afegir el fumet i deixar coure fins que l'arròs estigui al punt. 
Mmmmmmm!!!! Quin arròs mes bo.

Bon profit!!!


dissabte, 21 de gener de 2012

Macarrons amb moixernons

A l'avia Concha no vaig arribar a conèixer-la, però a casa tots sempre han dit que era una gran cuinera. 
D'ella en va aprendre la meva mare, i ella ens ha passat l'art culinari de la iaia Concha.

Un dels seus plats estrella eren els macarrons i us puc garantir que son bonissims!!!

Els ingredients per a quatre persones son:

  • 400 gr. de Macarrons
  • 10 tomacons (tomàquet de penjar)
  • una ceba
  • 200 gr. de saltxitxa
  • 3 talls de llom
  • 50 gr. de moixernons secs
  • Formatge ratllat
  • Oli
  • Sal
  • Pebre
  • Aigua
  • Mantega
Anem a començar:

  1. Primer de tot, posarem els moixernons a remull amb aigua calenta. (Millor si es d'un dia per l'altre)
  2. Bullirem els macarrons amb aigua, sal i un raig d'oli. Escorrerem i reservarem.
  3. Ara, tallarem ben petit, la saltxitxa i el llom i el salpebrem. Ho sofregim fins que quedi daurat i afegim la ceba ratllada. Ho fem coure fins que la ceba quedi transparent.
  4. Llavors hi posem els moixernons escorreguts (l'aigua dels moixernons la reservem) i ho remenem i ho deixem fregir tot plegat.
  5. Ara es el moment de tirar-hi  els tomacons ratllats. Deixem que s'acabi de fer el sofregit. Si cal, rectificant de sal.
  6. Quant ja s'ha fet el sofregit, si ha quedat molt espès, aclarir amb una mica de l'aigua dels moixernons i la que sobri la farem servir per regar els macarrons que tenim al escorredor.
  7. Barrejar els macarrons amb el sofregit i posar-ho tot en una safata pel forn
    Posar-hi formatge ratllat per sobre i uns trossos de mantega i gratinar.
I ja podeu degustar uns macarrons suculents!!!

Bon Profit!!!



diumenge, 15 de gener de 2012

Corder al forn amb paciencia!!!

Demà farem un corder... amb moooolta paciència... tardarem al menys 3 hores a coure'l, però valdrà la pena. 
Segur que si.

Els ingredients per a quatre persones son:
  • 8 braons de corder
  • 6 patates tallades a rodanxes de mig centímetre
  • 4 tomàquets
  • 1 got d'aigua
  • 1 got de vi blanc
  • 1 got d'oli calent
  • 4 alls
  • julivert
  • sal 
  • pebre
  • farigola
Per començar:
  1. Escalfarem el forn a 180º. Pelarem els alls i els triturarem junt amb el julivert i un gotet d'oli. Reservarem la barreja.
  2. En una safata de forn, farem un llit amb les patates, les salpebrem i a sobre i posem el corder, salpebrat i hi tirem farigola. Ho reguem tot amb l'aigua, el vi i l'oli calent i ho posem al forn a mitja alçada.
  3. Controlarem la carn cada poc temps i l'anirem girant. Per que no ens quedi sec, si cal, afegirem algo de liquid(una barreja de aigua, vi blanc i oli a parts iguals).La idea es que la carn es deixi anar de l'os. Al fer-ho a baixa temperatura, costa mes de coure, però queda mes tendre.
  4. Quan han passat dues hores i mitja, mes o menys, afegir els tomàquets partits per la meitat, els salpebreu i pintem el corder i les patates amb la barreja de l'all i julivert.
  5. Deixar coure mitja hora mes i...
PER FI LLEST!!!!

Bon Profit!!!




dissabte, 14 de gener de 2012

Fideus a la Cassola

Avui la avia no tenia inspiració per fer el dinar, però encara i així ens ha fet fideus a la cassola amb costelleta i saltxitxa.
I quins fideus li han sortit avui a la avia!!!
Estaven fantàstics!!!

Els ingredients per quatre persones son:

  • 400  gr. de fideus gruixuts, sense forat
  • una ceba
  • 3 tomàquets
  • 250 gr. de saltxitxa
  • 250 gr. de costella de porc talladeta petita
  • una patata
  • sal 
  • pebre 
  • aigua (un litre i mig, mes o menys)
  • oli
Per començar:

  1. Salpebrarem la costella i tallarem cada saltxitxa en dos i la sofregirem amb oli.
  2. Li afegirem una patata tallada a rodanxes de mig centímetre i ho deixarem daurar tot junt una bona estona.
  3. Ara triturarem la ceba i el tomàquet i ho afegirem a la cassola, salarem una mica i deixarem que es faci el sofregit.
  4. Quan estigui fet el sofregit, i tirarem els fideus i ho marejarem una mica i abocarem l'aigua.
  5. Deixar bullir una mica i rectificar de sal.
  6. Bullir tot plegat uns 15- 20 minuts .
I llestos!!! a emplatar i ...

Bon Profit!!!

dijous, 12 de gener de 2012

Galets amb salsa de salmó fumat

A ningú li han sobrat galets de Nadal?
A mi cada any me'n sobra com a mínim mig paquet i aquesta es una forma de aprofitar-los, encara que també es pot fer amb galets mes petits o macarrons, la qüestió es que la pasta estigui foradada per que la salsa entri per dins.


Els ingredients per a quatre persones son:
  • 400 gr. de galets de Nadal o pasta foradada
  • 200 g. de salmó fumat
  • 1 ceba ratllada
  • 200 ml. de nata de cuinar
  • sal
  • pebre
  • Mantega
  • Oli
Per començar:
  1. Bullirem la pasta amb aigua i sal, fins que estigui al dente. Reservar.
  2. En una paella, fregirem la ceba amb una cullerada de mantega i un bon raig d'oli i li afegim pebre.
  3. Quant estigui dauradeta, li afegirem el salmó tallat a troços.
  4. Ho barrejem tot i quant comenci a blanquejar el salmó li afegim la nata. 
  5. Remenem i tastem i ara es el moment de rectificar de sal ( abans no perque al portar salmó ja es de per si salat)
  6. Quan la nata tregui la primera bombolla  ja es pot retirar del foc i afegir a la pasta, remenar i...
I a emplatar i menjar calentet!!!


Bon Profit!!!



Croquetes casolanes

Avui farem les croquetes amb la carn del caldo d'ahir.Aquesta es una recepta d'aprofitament, pero molt sabrosa i ideal per acompanyar qualsevol sopar.


Per fer-les necessitarem:

  • Restes del pollastre, vedella i porc del caldo
  • llet
  • farina
  • una llauneta de foie gras Mina
  • nou moscada
  • sal
  • pebre
  • ceba ratllada
  • mantega
  • oli
Per fregir-les:

  • Ou batut
  • Pa ratllat
  • Oli

  1. Per començar tallarem tota la carn amb unes tisores de manera que ens quedi ben petiteta.
  2. Començarem a sofregir la ceba amb una cullerada de mantega i un bon raig d'oli. Quan estigui ben dauradeta afegirem la carn i li donarem unes quantes voltes per que es barregi tot. 
  3. Tot seguit i abocarem el foie gras i deixarem que es  desfaci. 
  4. Provarem la barreja i la rectificarem de sal i pebre i li afegirem una mica de nou moscada ratllada.
  5. Ara es el moment de afegir la farina, unes dues cullerades soperes ben grosses i la barrejarem be.
  6. Un cop ben barrejat tot i posarem la llet de mica en mica, tot remoguen-ho sense parar. Jo calculo de posar entre 1/2 litre a 3/4 de litre de llet.  La pasta de croquetes estarà feta quant es desenganxi de la paella com si fos una truita. 
  7. Posar la pasta en una safata que quedi una capa de un dit i mig de gruix i deixar refredar. Tapar amb film transparent i posar a la nevera durant 24 hores.

L'endemà ja es poden fer boletes allargades de pasta, es passen per ou batut i pa ratllat i es fregeixen en oli abundant.


Espero que us agradin i Bon Profit!!!





dimecres, 11 de gener de 2012

Caldo de l'avia amb pilota, patata i cigrons

Ahir va fer molt de fred i com tot sovint, a l'hivern, hem decidit que, avui  faríem un bon caldo, per entrar en calor.
Nosaltres som encara de l'antiga escola i ens agrada el caldo fet a poc a poc... casi estem tot el mati per fer-ho, però el esforç val la pena


Els ingredients son:
  • Aigua
  • Os de pernil
  • Os del genoll de vedella
  • Un tros del conill de vedella
  • Un tros de costella de vedella
  • Dues carcasses de pollastre
  • Sis ales de pollastre
  • un tros de sagí
  • un porro
  • unes fulles d'api
  • tres pastanagues
  • un nap
  • una xirivia
  • un tros de col
  • cinc patates
  • un pot de cigrons 
  • Sal
  • 150 gr. de pasta de sopa (fideus, galets, pistons, maravilla... el que vulguis)
Per fer la pilota:
  • 350 gr. de saltxitxa
  • 2 ous
  • 2 alls i julivert trinxats
  • pa ratllat
  • farina
I aquesta es la seva elaboració:
  1. Per començar posarem una olla ben grossa al foc plena d'aigua i una cullerada de postres de sal.
  2. Comencem a netejar les verdures i la carn( nosaltres a casa sempre rentem la carn, amb aigua)
  3. Quan arranqui el bull afegirem les carns, el sagí i el pollastre i ho deixarem bullir durant una hora u hora i mitja.
  4. Mentre tant prepararem la pilota: traurem la carn de la saltxitxa del budell i afegirem els ous els alls i julivert i amassarem amb les mans i ho anirem lligant amb pa ratllat fins a formar unes quantes pilotes, per acabar de arrodonir-les i que no s'enganxin passar-les per farina blanca. Reservar-les.
  5. A continuació i afegirem les verdures i les pilotes i ho deixarem coure un altre hora u hora i mitja, tot depèn, el caldo ha de quedar blanquet.
  6. Colar una mica de caldo i afegir-hi els cigrons per que s'escalfin.
  7. Tot seguit, colarem el caldo en una cassola petita i el posarem a bullir. Quan arranque el bull i tirarem pasta de sopa i ho deixarem bullir uns 15 minuts.

De primer plat menjarem la sopa i de segon, menjarem la pilota amb la patata i els cigrons i de ben segur que entrarem en calor!!!


De ben segur que us sobrarà caldo però es pot congelar per altres dies de fred. i amb la carn i el pollastre es poden fer unes bones croquetes casolanes.
Demà us explicaré com les podeu fer.


Bon profit!!!



Flam de Torro.

Estem a Gener i com es tradició es un mes de aprofitament... sobre tot desprès dels excessos dels Nadals. Es per això que començarem per fer un flam amb torró de Xixona que com cada any ens sobra.

Aquests son el ingredients: 
  • 1 Teula de Torró de Xixona
  • 1 l. de llet
  • 1 paquet de 8 racions de preparat per flam
  • 200 ml. de nata líquida
  • Sucre ( unes dues cullerades soperes)
I aquesta es la preparació:


  1. En primer lloc desfarem el sobre del flam amb la llet, afegirem la nata i ho batrem tot plegat.
  2. Esmicolarem el torró amb els dits i ho abocarem a la barreja de la llet.
  3. Tot seguit posarem la barreja al foc a bullir, fins que el torró s'hagi desfet per complert i ho apartarem del foc.
  4. Ara es hora de rectificar el sucre, al gust.
  5. I a continuació banyem un motllo amb sucre cremat, aboquem la barreja i deixem quallar a la nevera unes quatre hores.
  6. Per desmotllar, passeu la punta d'un gabinet pel voltant del motllo i abocar-ho en un plat. Es pot acompanyar de nata.
Us puc assegurar que es mes bo d'un dia per altre.

Bon profit!!!